Hallituksen tavoitteena on avata alueellinen junaliikenne kilpailulle vuosina 2026–2027, mutta tähän liittyvä ostoliikenteen ja kalustoyhtiön rahoitus on vielä epäselvä. Nykyinen ostoliikennesopimus on 35 miljoonan euron arvoinen, mutta Traficomin mukaan palvelutason säilyttäminen edellyttää jopa 280 miljoonan euron rahoitusta vuonna 2031. Lisäksi uusi kalustoyhtiö tarvitsee pääomitusta, jotta se voi investoida moderneihin junakalustoihin. Hallitus ei ole kuitenkaan varannut tähän riittäviä määrärahoja.
RAU korostaa, että kilpailun lisääminen ei saa tapahtua työntekijöiden työehtojen kustannuksella. On vältettävä tilanne, jossa operaattorit hakevat säästöjä henkilöstökuluista, kuten HSL:n aiemmassa kilpailutuksessa on käynyt. Rautatiekilpailussa on noudatettava liikkeenluovutusperiaatetta, eli työntekijöiden on siirryttävä uuden operaattorin palvelukseen vanhoina työntekijöinä.
RAU:n vaatimukset:
- Hallituksen on varattava vähintään 300 miljoonaa euroa junaliikenteen ostamiseen ja kalustoyhtiön pääomittamiseen.
- Ostoliikennettä ei pidä supistaa Traficomin ehdotuksen mukaisesti, vaan palvelutason on säilyttävä.
- Junaliikenteen korvaaminen busseilla ei ole kestävä ratkaisu matkustajien kannalta.
- Työntekijöiden asemaa ei saa heikentää kilpailun nimissä – liikkeenluovutusperiaatteen on oltava voimassa.
RAU muistuttaa, että kevään päätökset määrittävät Suomen junaliikenteen kehityksen pitkälle tulevaisuuteen. Liikenteen sujuvuuden ja henkilöstön työehtojen turvaaminen on välttämätöntä kilpailutuksen onnistumiseksi.
Ohessa RAU:n suomalaisille päättäjille lähettämä muistio aiheesta.
Lisätiedot:
Pj Markku Lehtinen