Paperiliiton hallitus on päättänyt 14.12. ilmoittaa mahdollisesta työnseisauksesta 1.1.–22.1.2022 kaikissa UPM:n paperiteollisuuden työehtosopimusta noudattaneissa tehtaissa.
RAU:n saamien tietojen mukaan UPM pyrkii rikkomaan Paperiliiton laillista työtaistelua rikkurityövoimalla. Rautatiealan Unionin RAU:n hallitus tuomitsee UPM:n toimet jyrkästi. RAU tulee tarpeen vaatiessa tukemaan Paperiliiton pääsyä neuvottelutulokseen.
UPM: Työehdot määräytyvät 1.1. alkaen lain ja UPM:n määrittelemin ehdoin
UPM on ilmoittanut, että nykyisellä paperiteollisuuden työehtosopimuksella ei ole niin sanottua jälkivaikutusta eli työehdot määräytyvät 1.1.2022 alkaen lain ja yrityksen määrittelemin ehdoin.
Em. syystä Paperiliiton jäsenet eivät tule lakon aikana lainkaan töihin. Lakon ulkopuolelle perinteisesti jätettyihin töihin on mahdollista tulla, jos se on mahdollista nykyisillä työehdoilla.
Paperiliitto neuvottelutulokseen usean muun yrityksen kanssa
Paperiliitto on neuvotellut sopimukset mm. Metsä Groupin ja Pankakoski Mill Oy:n kanssa. Stora Enson kanssa sopimus neuvoteltiin jo aiemmin syksyllä.
Näiden hyväksyttyjen sopimusten työehdoissa runkona on paperiteollisuuden päättymässä oleva työehtosopimus.
Taustaa
- Paperiliitto ja UPM eivät ole pystyneet neuvottelemaan yrityskohtaisesta työehtosopimuksesta.
- Paperiliitto haluaa sopia UPM:lle yhden sopimuksen.
- Paperiliito kokee suurimmaksi haasteeksi UPM:n halun leikata työehtoja. Tämä näkyy mm. sopimusehtojen pilkkomisella useaan eri osaan.
- Paperiliitto haluaa noudattaa samaa linjaa, kuin muissakin tekemissään sopimuksissa.
- UPM lähtee neuvottelemaan ainoastaan viidestä täysin uudelta pohjalta neuvoteltavasta sopimuksesta, joista jokainen käsittelee omaa liiketoiminta-aluettaan.
- UPM:n mukaan nykyinen sopimusjärjestelmä perustuu paperin kasvuun eikä palvele monialaista yhtiötä. Menestystekijät liiketoimintojen välillä ja markkinoiden logiikka eroavat, minkä vuoksi työ pitäisi järjestää eri tavoin.
- UPM on myös ilmoittanut, että nykyisellä paperiteollisuuden työehtosopimuksella ei ole niin sanottua jälkivaikutusta eli työehdot määräytyvät 1.1.2022 alkaen lain ja yrityksen määrittelemin ehdoin. Tästä syystä Paperiliiton jäsenet eivät tule lakon aikana lainkaan töihin. Lakon ulkopuolelle perinteisesti jätettyihin töihin on mahdollista tulla, jos se on mahdollista nykyisillä työehdoilla.
- UPM on luvannut maksaa lakon aikana töihin tuleville palkanlisää. Paperiliiton mukaan lisäkorvaus on 30 euroa päivässä.
- UPM:n on viisi lakkouhan piirissä olevat liiketoiminta-alueet ovat graafiset paperit, tarrat, erikoispaperit, sellu ja biopolttoaineet.
- UPM:llä on Suomessa yhteensä 6 800 työntekijää. Näistä paperipuolella on 1 900 työpaikkaa.
- Paperiliitto on päässyt sopimukseen usean muun yrityksen kanssa. Sopimukset on neuvoteltu Metsä Groupin, Adara Pakkaus Oy:n, Sonoco-Alcoren, Oy Essity Finland Ab:n, Pankakoski Mill Oy:n ja BMS:n kanssa. Stora Enson kanssa sopimus on neuvoteltu jo aiemmin syksyllä.
- Paperiliiton mukaan näiden hyväksyttyjen sopimusten työehdoissa runkona on paperiteollisuuden päättymässä oleva työehtosopimus.
- Palkankorotuksissa noudatetaan alalle muodostunutta linjaa. Korotukset jäävät alle yleisen hintojen nousun, noin 1,9 prosenttiin.
Lisätietoa
YLE: Kovia väitteitä paperiteollisuudesta: Pääluottamusmiehen mukaan UPM uhkaa sulkea paperikoneita pysyvästi, jos lakko alkaa
15.12.2021 Lue lisää
Paperiliitto: Paperiliitto jättää ilmoituksen UPM:n työntekijöiden työnseisauksesta
14.12.2021 Lue lisää
YLE: Paperiliitto uhkaa metsäyhtiö UPM:ää lakolla, tehtaat pysähtyisivät vuodenvaihteessa
14.12.2021 Lue lisää